Ο άνθρωπος χωρίς εγκέφαλο

Αριστερά, ο ασθενής. Δεξιά, φυσιολογικός εγκέφαλος

Αριστερά, ο ασθενής. Δεξιά, φυσιολογικός εγκέφαλος

 

 

Θα μπορούσε ένας άνθρωπος να ζει (σχεδόν) χωρίς εγκέφαλο; Πέρα από την προφανή απάντηση, που αποτελεί και τον κανόνα διαφαίνεται πως υπάρχει και χώρος για εξαιρέσεις.
Ένας άνδρας καταφέρνει να ζεί φυσιολογικά, να συντηρεί την οικογένειά του και να εργάζεται ως δημόσιος υπάλληλος, παρόλο ότι υποφέρει από εξεσημασμένο υδροκέφαλο. Οι απεικονιστικές εξετάσεις του ανθρώπου αυτού που φαίνονται στην ανάρτηση είναι εντυπωσιακές. Οπτικά παρατηρείται μείωση εγκεφαλικού ιστού της τάξης του 50-75%. Η περιγραφή του περιστατικού γίνεται στο the Lancet.

Ο άνθρωπος αυτός κίνησε την προσοχή των γιατρών όταν πήγε στο νοσοκομείο με αίσθημα αδυναμίας στο αριστερό του πόδι. Όταν ελήφθη το ατομικό του ιστορικό ανέφερε ότι ως παιδί του είχε τοποθετηθεί μία βαλβίδα παροχέτευσης του υδροκέφαλου. Η βαλβίδα αφαιρέθηκε όταν ο ασθενής ήταν 14 ετών. Στο πλαίσιο της διερεύνησης τελικά αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος με CT και MRI όπου και διαπιστώθηκε η μαζική αύξηση στις πλάγιες κοιλίες του εγκεφάλου με αποτέλεσμα την εικόνα που φαίνεται στις απεικονιστικές εξετάσεις.

Τα τέστ IQ έδειξαν ότι ο ασθενής είχε βαθμολογία 75, πολύ κοντά στο μέσο όρο.

Η πλαστικότητα του εγκεφάλου

Τα ευρήματα αυτού του περιστατικού επιβεβαιώνουν την πλαστικότητα του εγκεφάλου και το ότι μπορεί να προσαρμόζεται σε σημαντικό βαθμό σε βλάβες που μπορεί να συμβούν στα πρώτα βήματα του ανθρώπου στη ζωή. Αν μία βλάβη εξελίσσεται με πολύ αργούς ρυθμούς, ίσως και σε δεκαετίες, διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου αναλαμβάνουν λειτουργίες των περιοχών που έχουν βλαφθεί, με συνέπεια τη διατήρηση της λειτουργικότητας σε σημαντικό βαθμό.

 

Πηγή: newscientist

Μοιραστείτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *