Αρχείο μηνός Απρίλιος 2015

Οι χρήστες κάνναβης είναι επιρρεπείς σε ψευδείς αναμνήσεις

brainΜία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε σε ένα από τα  περιοδικά με τη μεγαλύτερη αναγνώριση στην Ψυχιατρική, το Molecular Psychiatry, αποκαλύπτει ότι οι χρήστες κάνναβης, είναι περισσότερο επιρρεπείς στο να βιώνουν ψευδείς αναμνήσεις.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές του Βιοϊατρικού Ερευνητικού Ινστιτούτου του Universitat Autònoma de Barcelona, σε συνεργασία με  το Brain Cognition and Plasticity group of the Bellvitge Institute for Biomedical Research (IDIBELL – University of Barcelona). Μία λοιπόν από τις γνωστές συνέπειες της χρήσης είναι τα προβλήματα μνήμης που μπορεί να προκαλέσει. Οι χρόνιοι χρήστες δείχνουν μεγαλύτερη δυσκολία από το γενικό πληθυσμό στη διατήρηση πληροφοριών και στην ανάκληση αναμνήσεων. Η μελέτη αυτή επίσης σημειώνει, ότι η χρόνια χρήση κάνναβης προκαλεί διαστρεβλώσεις στη μνήμη (“μνημονικό θόρυβο”), μεγαλώνοντας την προδιάθεση εμφάνισης ψεύτικων ή φανταστικών γεγονότων μνήμης.

Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο εγκέφαλος να θυμάται γεγονότα που δεν έχουν συμβεί ποτέ. Η δημιουργία της μνήμης είναι μία εύπλαστη και απαρτιωτική διαδικασία, η οποία είναι σταδιακή και γι’ αυτό είναι επιρρεπής σε διαστρεβλώσεις. Αυτά τα μνημονικά “λάθη” απαντώνται συχνότερα σε αρκετές νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές, αλλά μπορεί να παρατηρηθούν και στον υγιή πληθυσμό. Τέτοιες “μνημονικές ασυνέπειες” γίνονται συχνότερες με τη φυσιολογική γήρανση.

Μία από τις πιο συχνές λάθος αναμνήσεις που έχουμε  είναι περιστάσεις από την παιδική μας ηλικία τις οποίες πιστεύουμε ότι θυμόμαστε, διότι άνθρωποι του περιβάλλοντός μας, μας τις έχουν περιγράψει ξανά και ξανά. Η διατήρηση του ελέγχου της ορθότητας των αναμνήσεών μας είναι μία πολύπλοκη γνωσιακή διαδικασία η οποία μας επιτρέπει να έχουμε τη δική μας αίσθηση πραγματικότητας και επίσης σχηματοποιεί τη συμπεριφορά μας, βασισμένη σε προηγούμενες εμπειρίες.

Στη δημοσιευμένη λοιπόν μελέτη στο περιοδικό Molecular Psychiatry, συγκρίθηκε μία ομάδα χρονίων χρηστών κάνναβης με μία υγιή ομάδα ελέγχου. Αρχικά τους παρουσιάστηκε μία σειρά λέξεων την οποία έπρεπε να θυμούνται. Μετά από μερικά λεπτά τους έδειχναν και πάλι τις αρχικές λέξεις, αναμεμειγμένες όμως με νέες, οι οποίες ήταν σημασιολογικά σχετικές ή άσχετες. Όλοι οι συμμετέχοντες καλούνταν να αναγνωρίσουν τις λέξεις της αρχικής λίστας. Οι χρήστες κάνναβης πίστευαν σε μεγαλύτερο βαθμό από την ομάδα ελέγχου ότι οι σημασιολογικά σχετικές αλλά νέες λέξεις ανήκαν στην αρχική ομάδα λέξεων. Με την εξέταση μαγνητικής τομογραφίας οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι χρήστες κάνναβης παρουσίαζαν μικρότερη εγκεφαλική δραστηριότητα σε περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τις μνημονικές διαδικασίες και στον γενικό έλεγχο και οργάνωση των μνημονικών πόρων.

Η μελέτη σημείωσε μνημονικά ελλείματα στους χρήστες, παρόλη τη διακοπή της κάνναβης  ένα μήνα πριν τη συμμετοχή στη μελέτη. Όσο περισσότερη μάλιστα κάνναβη είχε χρησιμοποιήσει το άτομο στη διάρκεια της ζωής του τόσο χαμηλότερη ήταν η λειτουργία του ιππόκαμπου, μίας εγκεφαλικής δομής κρίσιμης για τη δημιουργία αναμνήσεων.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η επίδραση της κάνναβης εμμένει ακόμα και εβδομάδες χωρίς τη χρήση της. Αυτό υποδηλώνει ότι η κάνναβη έχει παρατεταμένο αποτέλεσμα σε εγκεφαλικούς μηχανισμούς οι οποίοι μας βοηθούν να διακρίνουμε μεταξύ πραγματικών και φανταστικών γεγονότων με όλες τις δυσχέρειες που μπορεί να φέρει ένα τέτοιο γεγονός.

Μοιραστείτε!

Τι μπορεί να σημαίνει για τον εγκέφαλο οτι δεν μπορείς να σταθείς στο ένα πόδι

Κουτσό 28_4_2015 Αν ξέραμε ότι η  προσπάθεια να  κρατηθούμε όρθιοι  στο ένα πόδι για  20 δευτερόλεπτα  (ή περισσότερο) θα  μπορούσε να  βοηθήσει στη βελτίωση του εγκεφάλου;

Αυτό υποστηρίζει μία νέα μελέτη στο περιοδικό Stroke.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Kyoto στην Ιαπωνία ζήτησαν από 1400 περίπου άτομα μέσης ηλικίας 67 ετών να σταθούν στο ένα πόδι με τα μάτια ανοικτά για έως και 60 δευτερόλεπτα. Όλοι έκαναν 2 δοκιμές. Οι καλύτεροι χρόνοι χρησιμοποιήθηκαν για ανάλυση. Έπειτα έγιναν εξετάσεις μαγνητικής τομογραφίας.

Βρέθηκε ότι αυτοί που δυσκολεύτηκαν πολύ να ισορροπήσουν για 20 δευτερόλεπτα παρουσίαζαν παραγκεφαλιδική νόσο μικρών αγγείων (cerebrel small vessel disease, SVD), παρόλο που μπορεί να μην είχαν κλασικά συμπτώματα. Η νόσος αυτή σχετίζεται με Αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια, ακόμα και Parkinson. Ανάμεσα σε αυτούς χωρίς καλή ισορροπία 15% παρουσίαζαν μία μικρή αιμορραγική εγκεφαλική βλάβη (30% είχαν δύο) και το 16% είχαν απόφραξη εγκεφαλικής αρτηρίας. Επιπρόσθετα, αυτοί με τους μικρότερους χρόνους ισορροπίας γενικά παρουσίαζαν χαμηλότερες βαθμολογίες σε νοητική απόδοση

Πως το να στέκεται κανείς στο ένα πόδι δίδει πληροφορίες για την υγεία του εγκεφάλου; Η ισορροπία επιτυγχάνεται από 3 αισθητηριακά κυκλώματα. Την όραση, την ιδιοδεκτικότητα και το λαβύρινθο στο αφτί. Αυτά τα κυκλώματα είναι σε μία λεπτή ισορροπία μεταξύ τους. Κάθε απώλεια κινητικού συγχρονισμού όπως είναι η αδυναμία να ισορροπήσει κανείς ίσως υποδήλωνε εγκεφαλική βλάβη.

Άρα, δοκιμάστε το τεστ, για να δείτε πως τα πάτε. Αν δεν μπορείτε να σπάσετε το “φράγμα”των 20 δευτερολέπτων, ίσως να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικής νόσου και γνωσιακής έκπτωσης. Ίσως να χρειαστεί περαιτέρω έλεγχος.

 

Μοιραστείτε!