[cs_content][cs_section parallax=”false” class=”cs-hide-md cs-hide-sm” style=”margin: 0px 10px 0px 0px;padding: 45px 0px;border-style: groove;border-width: 1px;”][cs_row inner_container=”true” marginless_columns=”false” style=”margin: 0px auto;padding: 0px;”][cs_column fade=”false” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”1/3″ style=”padding: 0px;”][x_image type=”thumbnail” src=”http://psychiatriki.com/wp-content/uploads/2016/01/προσευχή-χέρια.png” alt=”” link=”false” href=”#” title=”” target=”” info=”none” info_place=”top” info_trigger=”hover” info_content=””][/cs_column][cs_column fade=”true” fade_animation=”in” fade_animation_offset=”45px” fade_duration=”750″ type=”2/3″ class=”cs-ta-justify” style=”padding: 0px;”][cs_text class=”cs-ta-justify”]Σε μία αρκετά ασυνήθιστη εργασία, μία ομάδα Γερμανών Νευροεπιστημόνων στο Μόναχο (Sarita Silveira et al.) χρησιμοποίησαν απεικονιστική εξέταση λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI)με σκοπό τη μέτρηση της εγκεφαλικής λειτουργίας ενός Καθολικού Γερμανού επισκόπου 72 ετών.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τον ιερέα να πραγματοποιήσει κάποιες ενέργειες θρησκευτικού περιεχομένου, αλλά το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι δεν υπήρχε καμμία μεταβολή της εγκεφαλικής δραστηριότητας του επισκόπου τη στιγμή που προσευχόταν, σε σχέση με άλλες στιγμές που δεν του είχε ζητηθεί να κάνει κάτι συγκεκριμένο (κατάσταση ηρεμίας).
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι για την εξέταση σε κατάσταση ηρεμίας ο ιερέας έλαβε την οδηγία να κρατά τα μάτια του κλειστά χωρίς να τον πάρει ο ύπνος και να μη σκέφτεται τίποτα συγκεκριμένο. Έπειτα, του ζητήθηκε να προσευχηθεί συνεχόμενα (λέγοντας το Πάτερ Ημών). Και οι δύο καταστάσεις διήρκεσαν χρονικό διάστημα 10 λεπτών.
Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν φαινόταν μεταβολή στη λειτουργικότητα του εγκεφάλου μεταξύ των δύο καταστάσεων. Αυτό οδήγησε τους ερευνητές στο αμφίσημο συμπέρασμα ότι “ένα έντονα θρησκευόμενο άτομο μπορεί να προσεύχεται πάντα ή ποτέ!”
Βέβαια, αυτά τα συμπεράσματα ίσως δεν είναι τόσο παράδοξα. Η κατάσταση “ηρεμίας” του εγκεφάλου εντοπίζεται όποτε δεν πραγματοποιούμε κάποιο έργο. Το να λέει το “Πάτερ Ημών” ένας επίσκοπος δεν είναι πιθανό να αποτελεί γι’ αυτόν κάποιο απαιτητικό έργο, οπότε το αποτέλεσμα ίσως είναι κατανοητό. Ενδεχομένως αν χρησιμοποιούσαν ομάδα ελέγχου που θα είχε κάποιο άθεο τα αποτελέσματα θα ήτνα καλύτερα εξηγίσιμα.
Πηγή: discovermagazine.com[/cs_text][cs_text][/cs_column][/cs_row][/cs_section][/cs_content]